Schouder problemen kunnen ontstaan wanneer de schoudergordel niet correct functioneert. Vervolgens gaat de schouder naar voren waardoor de schoudergordel overbelast wordt. Dit kan zich kenmerken door uitstraling naar de armen/handen of slijmbeurs ontsteking en zelfs een tennis ellenboog.

Schouder gordel disfunctie gaat vaak gepaard met pijn in de boven rug, tussen de schouder bladen en nek. Vaak is dit het resultaat van een compensatie patroon (zie klachten patronen) , een val of een verkeerde beweging.

Met de arm omhoog brengen, ontstaat er beweging bij de schouder kop ten opzichte van de kom. Tevens glijdt het schouderblad over de ribben heen, dit zorgt voor een betere positie van de schouder kop ten opzichte van de kom. Het gevolg hiervan is dat de arm hoger kan. Als er disfunctie in de midden rug/ boven rug ontstaan dan gaat het schouder naar voren. Het resultaat hiervan is dat het schouderblad bij het omhoog brengen onvoldoende draait en daardoor ontstaat er minder ruimte voor de pezen/slijmbeurs in het schouder gewricht. Als de pezen en slijmbeurs door te weinig ruimte herhaaldelijk tussen de twee botdelen worden gedrukt kan er slijmbeurs, kapsel of peesschede ontsteking ontstaan. Door het minder efficiënt functioneren van de schouder gordel worden de spieren die de schouderkop in de kom stabiliseren overbelast, daardoor kunnen deze spieren ook pijnlijk of gevoelig worden. Dit kan uitstraling geven naar de arm/hand.

Injectie

Een veel voorkomend middel tegen slijmbeursontsteking is een cortisol injectie. Dit kan de ontsteking flink dempen waardoor de pijn vaak verdwijnt. Wat dan overblijft, is de schouder disfunctie. Hierbij is de beweging van het schouderblad nog steeds beperkt, vaak kan de arm nog niet helemaal omhoog. Als er niets aan deze disfunctie gedaan wordt dan komen de klachten helaas vaak weer terug.

Behandeling

De behandeling is gericht op het herstellen van de functie van de schoudergordel zodat deze weer op een normale manier belast wordt. Hierbij is het essentieel dat de beweging van de boven rug, midden rug en nek hersteld wordt. Mocht er een compensatie patroon van uit het bekken aanwezig zijn dan zal deze ook aangepakt worden. Zodra de schoudergordel beter functioneert, kan de schouder zich herstellen. (lees meer over behandeling)